Ilyenkor ősszel, iskolakezdéskor nehéz választás elé áll a szülő az írószervásárlás terén, hiszen ott van a rengeteg méregdrága, színes, multifunkciós, zenélős kütyü, az összecsomózható ceruzától kezdve az éneklő tolltartóig minden, ami szem-szájnak ingere, míg a másik oldalon ott az olcsó távol-keleti áruk tömkelege, melyek többsége nem kevésbé színes, azonban sokkal kevésbé tartós, mint minőségi társaik. De ugye ott van az ár…

Ugyanakkor van egy másik szempont is. Mind a drága, mind az olcsó írószerek többsége műanyagból készül. A színes, szagos radírok, a mesefigurás tolltartók, iskolatáskák és tornazsákok alapanyaga PVC, melynek újrahasznosítása Magyarországon egyelőre még nem megoldott, önmagától nem bomlik le, ráadásul rákkeltő anyagokat tartalmaz, melyek kioldódva különösen veszélyesek lehetnek az emberre, főleg a gyerekekre nézve. Ezért nagyon fontos szempont a környezetbarát anyagból készült, illetve újrahasznosított termékek megvásárlása.

 

Először is tehát kezdjünk el arra törekedni, hogy azokat a műanyag termékeket, melyeket helyettesíteni lehet természetes anyagból készültekkel (gyakorlatilag szinte mindent), hanyagoljuk. Műanyag dossziék helyett vegyünk papírmappát, műanyag vonalzó helyett fát, műanyag ceruzahegyező helyett fémet, s mindezekből is részesítsük előnyben a minél kevesebb csomagolóanyagba burkoltakat.

 

Ma már egyre szélesebb körben lehet kapni újrahasznosított anyagokból készült füzeteket a fakítóan fehér, fényes papír helyett, melyeknek egyrészt a tapintása is kellemesebb, másrészt nem a környezet rovására készültek. A PVC tolltartó helyett sokkal eredetibb egy házilag készített, egyedi mintájú, s emellett sokkal környezettudatosabb is. Ugyanez a helyzet a tornazsákkal is, arról persze nem is beszélve, hogy a tornacuccoknak nem is tesz kifejezetten jót a műanyag zsákban való aszalódás egy álló napon át.

 

Ha már a csomagolásnál tartunk, érdemes egy szót ejteni az uzsonnacsomagról. Ha almát, körtét, banánt teszünk a csomagba, az nem csak hogy egészségesebb, mint a fóliázott csokiszeletek, de természetes, saját "csomagolásuknak" köszönhetően még külön fóliát sem igényelnek, ami által kevesebbet kell szemetelni egy étkezés alatt. Valamint az uzsonnás zacskót sem kell minden alkalommal kidobni, nagyszerűen fel lehet használni ugyanazt a darabot akár egy-két hétig is, ha vigyáz rá a gyermek.

 

Fontos tehát, hogy jövőbe tekintő szemmel nézzünk a tanszervásárlásra is, és vegyük a fáradságot felkutatni azokat a helyeket, ahol "újrapapír" holmikat vásárolhatunk a tanévkezdéshez. Ehhez egy jó tipp a Hulladék Munkaszövetség (HuMuSz), ahol szinte minden iskolai eszköznek megtalálható a környezetbarát, újrahasznosított anyagból készült változata. Amit pedig nem lehet boltban megvásárolni: az a tudatos hozzáállás, amivel például megfordítjuk a papírlapot, ráeszmélve, hogy a másik oldalára is lehet jegyzetelni, ahelyett, hogy rögtön egy új után nyúlnánk. Mert bármilyen furcsa is, az ilyen kis dolgoknál kezdődik el az igazi környezettudatos gondolkodás.

 

Szerző: Salamon Piroska  2010.04.15. 14:51 Szólj hozzá!

Címkék: magazin

A bejegyzés trackback címe:

https://salamonpirireferencia.blog.hu/api/trackback/id/tr461923604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása